Japanse Rum Teeda 21 YO

Artikelnummer: RT1001
Editie : Teeda 21 YO
Herkomst : Japan
Inhoud : 0,7 Liter
Alcohol  : 48%

Beschrijving

Japanse Rum Teeda 21 YO

Helios Distillery heeft een 21 jaar oude versie gelanceerd van zijn ambachtelijke Teeda-rum. Gedistilleerd in 1998 en gebotteld door de 3e generatie van de Matsuda-familie. Helios is de oudste distilleerderij in Japan en produceert sinds 1961 rum, op verzoek van het Amerikaanse leger dat op dat moment in Okinawa aanwezig was. Deze rum is een destillaat van lokale suikerrietmelasse, in koperen pot still. Het suikerriet profiteert van een mineraalrijke bodem en een tropisch klimaat, wat deze rum mineraliteit en ziltigheid geeft. Met een tropisch klimaat en een gemiddelde temperatuur van 22,5°C is deze archipel de enige plek in Japan waar suikerrietteelt mogelijk is. Deze rum heeft 21 jaar gerijpt in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. Een uniek product, met slechts 2500 flessen in de verkoop, allemaal genummerd.
 

Smaakomschrijving:

Uiterlijk: Mahonie

Geur: Finesse en geraffineerd met een zachte kant en tonen van drop.

Smaak: Prachtig in zijn doorzettingsvermogen, recht-voor-zijn-raap en eindigend met chocoladetonen en een subtiele toets van vanille.

Afdronk: Blijft goed hangen in de mond en is toch zacht ondanks zijn sterkte van 48%.

rum-japan-teeda-21-yo
Teeda Distillery

Helios-distilleerderij

De heer Tadashi Matsuda richtte in 1961 de Helios-distilleerderij op in Okinawa. Het is de oudste distilleerderij in Japan. De productie was voornamelijk bedoeld om te voldoen aan de sterke vraag van Amerikaanse militairen die destijds op het eiland waren gestationeerd. Als de meest zuidelijke regio van Japan is het unieke subtropische klimaat van Okinawa de thuisbasis van de welbekende

suikerriet. De familie Matsuda produceert witte rum (Kiyomi) en rum gerijpt in eikenhouten vaten (Teeda) die uitsluitend worden gemaakt van suikerrietmelasse. De gisting van de melasse duurt extreem lang (30 dagen) om vervolgens te worden gedistilleerd in een koperen pot en vervolgens te rijpen volgens het bereik in eikenhouten vaten of niet. Al bijna 60 jaar produceert de familie Matsuda rum en Aska, de 4e generatie, zet de traditie voort met haar jongere zus Akane.

In vergelijking met andere Japanse rum doet de zeer typische Helios-stijl je misschien denken aan “agrarische” rum. Een krachtige neus, een zeer rechte mond zonder toevoeging van suiker en met een mooie lengte vol complexiteit. Ze worden ouder tot 21 jaar in echte leeftijd, geen “solera” en dat is niet iedereen gegeven!