VSPT Wine Group Oogst Rapport 29019 VSPT Wine Group Oogst Rapport 29019

VSPT Wine Group Oogst Rapport 29019

Ondanks storm El Niño een goede druivenoogst in Chili

Jaarlijks brengt één van onze merken, de VSPT Wine Group, een rapport uit van de druivenoogst in Chili. Dit jaar zien we een erg gezonde oogst, ondanks de dreiging van storm El Niño.

Droge herfst en winter

Kijkende naar de seizoenscyclus die van invloed is op de kwaliteit van de oogst wordt het volgende geconstateerd: de herfst van 2018 was droog en het vroor maar weinig. Hierdoor konden druif voorraden worden opgebouwd en was men klaar voor de winter. De winter was droog, met weinig neerslag. Hierdoor was de productie lager dan normaal. De boeren waren genoodzaakt de planten zelf te voorzien van water om ervoor te zorgen dat er in de lente genoeg reserves waren voor alle verschillende bodemprofielen.

Gunstige temparaturen in de lente

De lente was ook erg droog, maar met gunstige temperaturen. De afgelopen 3 seizoenen is dat zo geweest in de lente. Er waren geen significante vries periodes. In deze gunstige lente condities, bloeide de wijngaarden precies op tijd, waardoor het fruit onder optimale omstandigheden kon groeien. Opvallend was de korte periode waarin het fruit zich ontwikkelde. Het duurde gemiddeld 15 dagen voor een bloem om over te gaan naar fruit ontwikkeling. Dit aspect is een stuk gunstiger dan wat we gewend zijn en draagt bij aan de hoge kwaliteit van de oogst dit jaar.

Vroeg in bloei

De droge periode ging door in de zomer. Je zag duidelijk 2 verschillende periodes in de zomer. Van 20 december tot 15 januari waren er gemiddelde temperaturen zonder echte uitschieters. De kust had weinig ochtend dauw periodes en een lage luchtvochtigheid. Tussen 16 januari en 20 maart zagen we een combinatie van normale seizoenstemperaturen en warmere weken. Er waren geen significante hittegolven.

Kortom

“Het gevaar van El Niño is snel verminderd en we kunnen een fantastische oogst in 2019 gaan vieren”.

Benieuwd naar het volledige rapport van de VSPT Wine Group? Lees dan hier verder.

 

Wine report chili

Wijngaard druiven plukken