CÙ BÒCAN wint “beste whisky” bij Highland Food and Drink Awards CÙ BÒCAN wint “beste whisky” bij Highland Food and Drink Awards

CÙ BÒCAN wint “beste whisky” bij Highland Food and Drink Awards

Cù Bòcan Highland Single Malt is bekroond als de “Best Whisky” bij de prestigieuze Highlands and Islands Food and Drink Awards, bij de 17e keer dat deze werden georganiseerd. Na een succesvolle rebranding in 2019 is het merk steeds sterker geworden. En in 2021 volgde er een fantastische periode van herstel (na de pandemie) en dat succes wordt dus voortgezet in 2022.

 

De bekroonde experimentele Highland Single Malt wordt elke winter in beperkte batches gedistilleerd in de Tomatin distilleerderij, en gemaakt van onder andere licht geturfde Schotse gerst voor zijn kenmerkende wisp of smoke. Eind 2005, nadat Tomatin zijn jaarlijkse productiequotum had bereikt, bracht de toenmalige distilleermanager een lading licht gepelde gerst binnen, waardoor de distilleerderij de laatste week van het jaar haar eigen geturfde spirit kon produceren.

 

Chris Watt Photgraphy_341 lo

 

Deze productie viel samen met ongelooflijk lage watertemperaturen en resulteerde in een iets olieachtiger mondgevoel in de nieuw gemaakte spirit. De distilleerderij erkent de kwaliteit van deze gedistilleerde drank en is sinds 2005 elke winter Cù Bòcan blijven produceren in kleine batches.

 

Cù Bòcan staat bekend om het verkennen van innovatieve vatrijpingen, waardoor whisky’s vol intriges en verrassingen ontstaan. Eerder dit jaar bracht het merk twee nieuwe expressies uit binnen hun Creation serie, Creation #3, gerijpt in Marokkaanse Cabernet Sauvignon vaten en Creation #4, gerijpt in een combinatie van Port en Cognac vaten. Korter geleden heeft het merk zijn eerste whisky met leeftijdsaanduiding uitgebracht: de Cù Bòcan 15 Year Old. Deze whisky is volledig gerijpt in Oloroso Sherry vaten.

 

Het huidige Cù Bòcan portfolio bestaat nu uit Cù Bòcan Signature (wat het enige doorlopende product binnen het merk is) gerijpt in Bourbon, Oloroso Sherry en Noord-Amerikaanse Virgin Oak vaten, de limited edition Creation serie en de onlangs uitgebrachte limited edition Cù Bòcan 15 Year Old.

 

CÙ BÒCAN WINS “BEST WHISKY” AT HIGHLAND FOOD AND DRINK AWARDS imaga van de awards

 

Duurzame praktijken zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verhogen van het gebruik van niet-fossiele brandstoffen zijn de hoekstenen van de inspanningen van de Tomatin Distillery en de Scotch Whisky Industry om de productie duurzamer te maken en een koolstofarme economie te ondersteunen. Eerder dit jaar investeerde Tomatin Distillery in een partnerschap met Highland Tourism. Zij zijn druk bezig om duurzaam toerisme in de Highlands te bevorderen. Tomatin Distillery werkt ook samen met andere leden van de Scotch Whisky Association aan de ambitieuze doelstelling voor de industrie om in 2045 CO2-neutraal te zijn, en ondersteunt de verantwoordelijkheid voor de lokale gemeenschap door het lokale milieu te beschermen.

 

De bekroning “Beste Whisky ” bewijst dat onze inzet voor kwaliteit, smaak en duurzaamheid is erkend en we zijn erg blij met de overwinning. We hebben spannende plannen voor de toekomst en we kijken ernaar uit om met Cù Bòcan single malt de wereld van light peated whisky te openen. ” aldus Julia Mackillop, Senior Brand Manager.

 

Elke Cù Bòcan Single Malt biedt een verkenning van de subtiliteiten van rook, het karakter van de vaten en het meesterschap van de rijping. Het assortiment is altijd non-chill gefilterd en natuurlijk van kleur. Cù Bòcan Single malt is online en in gespecialiseerde slijters verkrijgbaar.